
Us convidem a conèixer la història de vida de l’Antoni Benaiges, un jove mestre català que fou destinat a una escola rural de Burgos i on va projectar una nova educació pels seus alumnes. El seu somni es va trencar dramàticament quan, amb el cop d’estat, al juliol del 1936, sense cap opció va ser empresonat, afusellat i enterrat a una fossa comuna amb molts pocs dies de diferència.
Aquest jove mestre català arribà el 1934 a l’escola rural de Bañuelos de Bureba (Burgos), on aplicà metodologies educatives senzilles però innovadores en aquell context, al mateix temps que significatives pels seus nous alumnes, com son la tècnica Freinet i la impremta escolar per ensenyar-los a escriure, a ser lliures i a obrir-se al món. A l'estiu de 1936 va decidir portar els nens de la vila a veure el mar per primera vegada, promesa que mai arribaria a complir doncs el juliol de 1936, durant l’aixecament militar, Antonio Benaiges va ser afusellat i enterrat en una fossa comuna. La seva memòria perduda i el seu llegat ideal reapareixeran inesperats 75 anys més tard a l'altre costat de l'oceà.
Qui molt bé coneix la vida de l’Antoni Benaiges són l’Alberto Bougleux i en Sergi Bernal, autors del documental “El retratista” que donen veu a aquest testimoni sobre la renovació pedagògica que va dur la II República i, alhora, ens parlen dels canvis que va dur la imposició del cop d’estat que va triomfar a Burgos d’una manera tan dramàtica. Es tracta de la historia d’una promesa, la d’un mestre que va prometre veure el mar als seus alumnes, de la infància i la llibertat.
Durada
1 hores 30 minuts
Metodologia
L’activitat s’estructura en una primera part dedicada a la presentació del testimoni i una segona part de diàleg obert entre estudiants i conferenciant.
Activitat prèvia
Atès que el documental “El Retratista” té una durada de 52 minuts es recomana visualitzar-lo abans de l’activitat. Per accedir al documental cal contactar amb
educacio.memorialdemocratic@gencat.cat
Idioma
Català/Castellà
Lloc on es realitza
Aula i en línia