• Imprimeix

memoria.gencat.cat: nou web temàtic

El Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència posa a disposició dels ciutadans un portal únic on s’agrupen totes les actuacions en matèria de recuperació, dignificació, divulgació i commemoració de la memòria democràtica.

25/07/2017 12:07

El Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència dona un nou impuls a les polítiques de recuperació de la memòria i de dignificació de les persones que han patit els efectes de la Guerra Civil amb la creació del web temàtic memoria.gencat.cat.

Aquest portal té la voluntat de reunir en un sol espai web tots els continguts relacionats amb el foment i la recuperació de la memòria històrica recent de Catalunya, duts a terme per la Generalitat i els seus ens autònoms.

 

El portal avui

Hi trobareu notícies, activitats i informació relacionada amb les accions del Departament en l’àmbit de la memòria democràtica i dels organismes que s’hi vinculen: el Memorial Democràtic, el Museu Memorial de l’Exili (MUME), el Consorci Memorial de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) i el Centre d’Història Contemporània de Catalunya.

Igualment, podreu accedir als tràmits administratius que duen a terme aquests ens, com per exemple:

  • La recerca de desapareguts i fosses comunes, i les indemnitzacions a expresos de la Guerra Civil i el franquisme
  • L’accés a les subvencions i premis que s’atorguen en l’àmbit de la memòria democràtica

 

Actuacions futures

Actualment s’està treballant per integrar les bases de dades de tots els ens públics involucrats en la recuperació i difusió de la memòria democràtica.

Aquesta integració permetrà trobar, en una única consulta, les dades històriques relacionades amb les persones que van patir l’exili, la repressió i, fins i tot, la mort com a conseqüència de la Guerra Civil i l’actuació del règim franquista, continguda en les bases de dades de què disposa la Generalitat de Catalunya.

Igualment, permetrà cercar la informació relacionada amb llocs i períodes històrics concrets.

Aquest projecte integra les bases de dades gestionades pel Memorial Democràtic (Espais de Memòria, Cens de simbologia franquista, Spanish Refugee Aid, Indemnitzacions estatals als expresos polítics, Banc Audiovisual de Testimonis, Deportats als camps nazis i Biblioteca del Memorial Democràtic), per la Sub-direcció General de Memòria, Pau i Drets Humans (Mapa de fosses de Catalunya, Cens de persones desaparegudes, Indemnitzacions catalanes als expresos polítics) i pel Centre d’Història Contemporània de Catalunya (Cost Humà de la Guerra Civil a Catalunya).