• Imprimeix

La memòria 'online'

Recull de recursos web del Memorial Democràtic útils per explicar el nostre passat recent a les aules.

Cos de l'article

El Banc és l’arxiu d’història oral del Memorial Democràtic. Recull entrevistes sobre les temàtiques i el període de referència d’aquesta institució (1931-1980). Es tracta de memòries polítiques, històries de vida, vivències personals i familiars sobre la Segona República, la Guerra Civil, la dictadura franquista, l’exili, la lluita per les llibertats democràtiques o la Transició espanyola, tenen cabuda en aquest arxiu.

Aquesta pàgina web recull les dades del Cens de simbologia franquista de Catalunya elaborat pel Memorial Democràtic

El web del mapa de fosses de Catalunya constitueix una de les eines principals de la política pública de la Generalitat sobre fosses i desapareguts. Està regulat per la Llei 10/2009, de 30 de juny, i pel Decret 111/2010, de 31 d’agost, com a mitjà cartogràfic d’accés públic per satisfer el dret de la ciutadania a conèixer els fets de la Guerra Civil i el franquisme. El web, publicat el 2010, es troba subjecte a les actualitzacions que, periòdicament, es deriven de l’avenç de la recerca historiogràfica a Catalunya.

La Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya va ser una iniciativa del Memorial Democràtic i agrupa diferents espais que han estat testimoni de la nostra història recent. L’objectiu principal és la recuperació d’ un patrimoni memorial –tangible i intangible– representatiu de la lluita i els conflictes per a la consecució dels drets i les llibertats democràtiques del nostre país durant el període que abasta la proclamació de la II República fins a la transició democràtica.