• Imprimeix

Exposicions

Us convidem a venir a visitar amb els vostres alumnes les exposicions del Memorial Democràtic. Per organitzar una visita guiada, envia’ns un correu a memorialdemocratic@gencat.cat. D’altra banda, podeu treballar a les aules diferents aspectes de la Guerra Civil i la dictadura franquista prenent com a base les exposicions virtuals del Memorial Democràtic:

 • 'Ja sóc aquí!'

  'Ja sóc aquí!'

  Aquesta mostra vol ensenyar a través de 15 fotografies la jornada històrica del 23 d’octubre de 1977, data del retorn del president a Catalunya. Un esdeveniment que cal recordar atès que la Generalitat catalana va ser l’única institució política de l’exili republicà que va enllaçar l’Espanya monàrquica de la Transició amb l’Espanya republicana dels anys trenta.

 • 'Une Catalogne Indépendante? Geopolítica europea i Guerra Civil espanyola (1936-1939)'

  'Une Catalogne Indépendante? Geopolítica europea i Guerra Civil espanyola (1936-1939)'

  Aquesta exposició ens parla d’una possibilitat que es va valorar en els cercles diplomàtics, les redaccions de diaris i els ambients polítics, i de les raons per les quals no es va produir.

 • 'Patufet en guerra, la il·lusió de la normalitat'

  'Patufet en guerra, la il·lusió de la normalitat'

  Es tracta d’una exposició amb molts elements gràfics que ens parla de diferents aspectes vinculats amb la guerra, com ara la violència, la propaganda, la gana i la manera com els ciutadans es van anar acostumant a conviure amb la guerra: la dificultat de trobar menjar, les cues,  l’estraperlo... I ho fa amb vinyetes, historietes, audiovisuals, dibuixos d’infants, fotografies i joguines.

 • Franco neutral?

  Franco neutral?

  Després de quasi tres anys de guerra Catalunya seria ocupada per les tropes franquistes. La fi de la guerra va ser doblement terrible per al territori. Per una banda, la derrota portaria desenes de milers de catalans a marxar l’exili, a ser empresonats i, en el pitjor dels casos, a ser afusellats i enterrats en fosses comunes. Per l’altra, la fi de la guerra suposaria la supressió de l’autonomia catalana i la persecució de la seva llengua i cultura. 

 • 'Vencedors i vençuts'

  'Vencedors i vençuts'

  Després de quasi tres anys de guerra, Catalunya va ser ocupada per les tropes franquistes. La fi del conflicte va ser doblement terrible per al territori. Per una banda, la derrota portaria desenes de milers de catalans a marxar l’exili, a ser empresonats i, en el pitjor dels casos, a ser afusellats i enterrats en fosses comunes. Per l’altra, la fi de la guerra suposaria la supressió de l’autonomia catalana i la persecució de la seva llengua i cultura. D’aquesta manera, s’iniciaria la llarga nit del franquisme, una dictadura que separaria la societat, fins al darrer moment, entre vencedors i vençuts.

 • 'Catalunya en transició'

  'Catalunya en transició'

  L’oposició antifranquista a Catalunya s’articulà entorn a l’Assemblea de Catalunya. Fundada al 1971, esdevingué una plataforma unitària contra la dictadura i acollí tant partits polítics com sindicats, associacions de tot tipus i personalitats independents. Paral·lelament, el règim franquista començà a trontollar després de l’assassinat del president del Govern Luis Carrero Blanco, el 1973, i a causa dels problemes de salut del dictador, que moria el 20 de novembre de 1975.

 • 'Catalunya bombardejada (1936-1939)'

  'Catalunya bombardejada (1936-1939)'

  Aquesta mostra aborda els bombardeigs a Catalunya, que causaren milers de morts, ferits i danys materials, parant atenció a les ciutats referents de la massacre i la destrucció com Barcelona, Lleida, Granollers, Tarragona, Reus o Figueres. A més, s’incideix en la resistència ciutadana materialitzada en la construcció de centenars de refugis antiaeris a tot Catalunya per fer front als atacs indiscriminats de l’aviació feixista, principalment italiana i alemanya, que recolzaven l’exèrcit franquista.