• Imprimeix

Jornades d'experiències didàctiques

Les Jornades d'experiències didàctiques de memòria històrica han estat un lloc de trobada i d'intercanvi d'experiències didàctiques de memòria històrica. Han estat organitzades per posar en contacte a docents de diferents territoris interessats per tractar temes de memòria, conèixer els espais de memòria del nostre país i crear una xarxa de centres que treballen temes de memòria.

Han estat organitzades pel Grup Deportació, Exili i Holocaust, format per professors i impulsat pel Memorial Democràtic i el Departament d’Ensenyament.

En aquest tercer any s’han presentat un total de dinou experiències de centre que s’han dividit en dues sessions: una de relacionada amb l’exili i l’altra amb temàtiques de l’Holocaust.

També durant aquesta jornada s’ha presentat el grup de treball de Lleida i el de l’Alt Empordà.

En aquest segon any s’ha presentat el documental Fugir de l’oblit, dirigit per Abel Moreno i s’han dividit les experiències de centre, que són dinou en total, en dues sessions paral·leles.

‘Fugir de l’oblit’

En Pitu s’ha passat tota la vida fugint. Fugint del franquisme, del camp de refugiats d’Argelès-sur-Mer, del camp de concentració de Dachau, del camp d’extermini de Treblinka, de la matança d’Oradour-sur-Glane...

Ara, als 91 anys, l’Alzheimer de la Mercè, la seva dona, l’impulsa a tornar a tots els llocs dels quals va escapar, emprenent el que paradoxalment serà la seva última fugida. La de l’oblit.

Les catorze propostes d’aquest primer any han estat vinculades a temes com l’exili, la deportació i l’Holocaust.

Entre d’altres, destaquem Donar veu a la memòria, de l’Institut Lluís Vives (Barcelona); La vida quotidiana al gueto de Varsòvia, de l’Institut Salvador Espriu (Barcelona); Les maletes de l’exili, de l’Institut Olivar Gran (Figueres), i Auschwitz, una proposta de memòria històrica de l’Institut de Vilamajor (Sant Antoni de Vilamajor).