• Imprimeix

Cursos

A Catalunya

Conjuntament amb el Departament d’Ensenyament, el Memorial Democràtic organitza cursos per dotar el professorat d’eines pràctiques i metodologies variades a l’hora d’explicar els continguts vinculats a la memòria històrica. Docents de diferents matèries que expliquen a altres docents quina ha estat la seva experiència a l’aula, experts que actualitzen temes o representants d’institucions o memorials que venen a explicar la seva pràctica didàctica són algunes de les propostes que es poden trobar en aquesta oferta formativa.

Amb aquesta idea es tracten temes de la història contemporània, però s’enfoquen des de diferents disciplines (filosofia, art, literatura...), alhora que s’ofereixen propostes de temes pels treballs de recerca, sense oblidar la mirada competencial.

Els cursos tenen el reconeixement del Departament d’Ensenyament i són certificats.

Data: maig i juny de 2017.

Lloc: Barcelona.

Organitzadors: Memorial Democràtic i el Departament d’Ensenyament amb la col·laboració de Norma Còmics i Astiberri.

El seminari, adreçat a professorat de secundària i públic general, va donar a conèixer el potencial didàctic del còmic i la novel·la gràfica per aproximar-nos a la història contemporània. Els participants van adquirir coneixements per fer-los servir a les aules de la mà d’alguns dels principals experts en memòria i còmic.

Data: novembre de 2016.

Lloc: Barcelona.

Organitzadors: Memorial Democràtic i Departament d’Ensenyament.

Amb motiu del 80è aniversari de l’inici de la Guerra Civil es va voler fer una anàlisi reflexiva entorn de com va ser aquest inici i com es treballa actualment a l’aula. Per tant, hi va haver una part d’actualització de coneixements i una altra part didàctica de mostrar com es treballava per part de diferents docents.

Data: octubre de 2015.

Localització: Barcelona i diversos espais del Penedès.

Organitzadors: Memorial Democràtic, Subdirecció General de Memòria, Pau i Drets Humans i Departament d’Ensenyament.

La caiguda d’Aragó i de la zona de ponent va comportar que l’aviació republicana es replegués als quatre aeròdroms situats al petit espai conegut com El Vesper de la Gloriosa: Els Monjos, Santa Oliva, Sabanell i Pacs. Tots ells van donar suport a les tropes republicanes al front del Segre, durant la batalla de l’Ebre i l’ofensiva de Seròs, fins al desenllaç final.

Data: abril-juliol de 2015.

Lloc: Barcelona.

Organitzadors: Memorial Democràtic, Departament d’Ensenyament i grup de treball Exili, Deportació i Holocaust.

Amb motiu del 70è aniversari de l’alliberament dels camps nazis i de la fi de la Segona Guerra Mundial, del 75è aniversari de l’afusellament del president Companys i del centenari del naixement de la Neus Català, es va decidir treballar sobre aquestes temàtiques amb el professorat. Actualitzar temes, proposar investigacions per a treballs de recerca i compartir experiències de centres en aquests temes van ser els objectius d’aquest curs.

Data: octubre de 2014.

Lloc: Barcelona, Girona i sud de França.

Organitzadors: Memorial Democràtic, Subdirecció General de Memòria, Pau i Drets Humans, Museu Memorial de l’Exili i Departament d’Ensenyament.

El curs va constar de dues sessions acadèmiques i una sortida als Escenaris de l’Exili (Museu Memorial de l’Exili, Argelers i Elna). També va oferir propostes alternatives referents a la manera d’orientar els treballs de recerca dels alumnes. Es van lliurar als assistents dos materials didàctics: Ensenyar a pensar. En homenatge als mestres de la República, de Salomó Marquès, i El coratge de salvar, del grup de treball Exili, Deportació i Holocaust.

Data: octubre de 2012-març de 2013.

Lloc: Barcelona.

Organitzadors: CESIRE CERES, Cinescola i el Memorial Democràtic.

Curs adreçat al professorat de secundària interessat en l’ús didàctic dels documentals històrics. Va posar a l’abast del professorat cinc documentals històrics explicats pels seus directors, i se’ls va lliurar una proposta didàctica per treballar-los a l’aula. Els documentals tractaven sobre la Guerra Civil, la repressió, l’exili i la deportació, el franquisme i la transició.

Data: abril de 2012.

Lloc: Lleida.

Organitzadors: CESIRE-CERES (Departament d’Ensenyament) i Memorial Democràtic.

Activitat adreçada al professorat d’educació secundària interessat en l’ús didàctic d’espais emblemàtics de memòria relacionats amb la segona república, la Guerra Civil i el franquisme a les terres de Lleida. Els docents van visitar llocs de la Xarxa d’Espais del Memorial Democràtic a la demarcació de Lleida.

Data: octubre i novembre de 2011.

Lloc: Barcelona i àrea metropolitana.

Organitzadors: Memorial Democràtic i Departament d’Ensenyament.

El curs es va adreçar al professorat de secundària interessat en l’ús didàctic d’espais emblemàtics de memòria relacionats amb la segona república, la Guerra Civil i el franquisme. Es va complementar amb visites a diferents llocs de la Xarxa d’Espais del Memorial Democràtic a Barcelona i la rodalia.

Data: gener i febrer de 2011.

Lloc: Barcelona.

Organitzadors: Memorial Democràtic i Departament d’Ensenyament.

Seminari de cinc sessions per formar el professorat en la memòria de l’Holocaust, la deportació i altres genocidis del segle xx. També va proposar una reflexió sobre els fets del Tercer Reich i donar eines per treballar a les aules aquest període fosc de la història d’Europa.

Programa (en word; cal maquetar-lo perquè tingui coherència formal amb la resta de programes)

Data d'actualització:  23.03.2018

Col·laboració amb altres serveis educatius del món

El Memorial Democràtic treballa coordinadament amb els serveis didàctics d’altres entitats i memorials del món. Gràcies a aquest intercanvi, hem pogut crear una xarxa de professionals dedicats a l’estudi de la transmissió del coneixement.

Fruit d’aquesta col·laboració hem organitzat conjuntament activitats, visites i formació per, precisament, conèixer i facilitar la comunicació i el treball col·laboratiu entre educadors.

Una de les formacions que fem el mes de juliol és l’estada a Berlín, a la Casa de la Conferència de Wannsee.

Data d'actualització:  23.03.2018