• Imprimeix

Recerca de persones desaparegudes i expresos

La Direcció General de Memòria Democràtica desenvolupa diferents actuacions adreçades a les persones que tenen un familiar desaparegut durant la Guerra Civil i el franquisme, i gestiona les sol·licituds d’indemnització als expresos polítics.

També ofereix un servei de recerca i recuperació de la documentació referent a les represàlies patides per part del règim franquista.

Les persones que vulguin conèixer el lloc d’enterrament d’un familiar desaparegut durant la Guerra Civil o el règim franquista i, en cas de ser possible, recuperar-ne les restes han d’inscriure el seu cas en el Cens de persones desaparegudes de la Generalitat de Catalunya.

Aquesta inscripció posa en marxa dues vies d’actuació complementàries:

 • S’inicia una recerca exhaustiva en els arxius civils i militars amb la finalitat de localitzar el lloc d’enterrament del desaparegut. La documentació recuperada s’enviarà als familiars.
 • Se citarà als familiars perquè puguin fer una donació d’ADN en el marc del Programa d’identificació genètica.

Les persones que van patir privació de llibertat per part de les autoritats franquistes poden sol·licitar la indemnització corresponent.

En cas de mort de les persones afectades per la privació de llibertat, poden sol·licitar-la les vídues i els fills que tinguin reconeguda la condició legal de persona discapacitada.

 • Si la persona privada de llibertat era major de 65 anys en data 31 de desembre de 2000, cal aportar la documentació requerida a la base 5 del Decret 288/2000, de 31 d’agost, juntament amb la sol·licitud.
 • Si, per contra, era menor de 65 anys en data 31 de desembre de 2000, cal aportar la documentació requerida a la base 5 del Decret 330/2002, de 3 de desembre.

 

Les persones que van patir represàlies per part del règim franquista i els seus familiars poden sol·licitar la recerca de la documentació que acrediti les represàlies patides.

La Generalitat farà una recerca exhaustiva en els arxius judicials, penals, civils i militars amb la finalitat de recuperar el màxim de documentació referent als fets exposats. La documentació recuperada s’enviarà a la persona sol·licitant.

 

Trobareu els formularis corresponents al web de tràmits.

 

Data d'actualització:  20.07.2017
 • Bústia de contacte de la Memòria

  Atenció sobre persones represaliades o desaparegudes, fosses comunes, Programa d’identificació genètica, etc.

  Si ho preferiu, truqueu-nos al:

  93 634 74 30

  93 634 74 31

  93 887 64 17