• Imprimeix

Programa d'identificació genètica de desapareguts

El Programa d’identificació genètica (PIG) és coordinat per la Direcció General de Memòria Democràtica, unitat competent en matèria de desapareguts i fosses comunes de la Guerra Civil i la dictadura franquista.

Programa d’identificació genètica

El PIG es basa en tres acords de col·laboració:

 • Acord de col·laboració entre el Departaments d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència i el Departament de Salut.
 • Acord de col·laboració entre el Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència i el Departament de Justícia.
 • Acord marc de col·laboració entre els departaments d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, de Salut i de Justícia.

El PIG crearà dues bases de dades:

 • Base de dades per a ordenar i classificar els perfils genètics dels familiars de desapareguts de la Guerra Civil i la dictadura franquista.
 • Base de dades per a ordenar i classificar els perfils genètics extrets de les restes humanes de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.

El Laboratori Genètic de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron serà l’encarregat d’encreuar la informació d’ambdues bases de dades per intentar establir-hi relacions de parentiu i, per tant, determinar identificacions personals.

 1. Inscriure’s en el Cens de persones desaparegudes.
 • Podeu fer la inscripció accedint al tràmit "Sol·licitar la recerca de persones desaparegudes" al portal Tràmits gencat.
 • El Cens de persones desaparegudes és un registre administratiu públic subjecte a la normativa de protecció de dades personals regulat a partir de la Llei 10/2009, de fosses. Les dades del Cens s’utilitzen amb l’objectiu de determinar les circumstàncies i el lloc d’inhumació de la persona desapareguda, a través d’una cerca exhaustiva d’informació.
 • Els dubtes sobre el Cens es poden adreçar a la Direcció General de Memòria Democràtica (C. Rivadeneyra, 6, 10a planta, 08002 Barcelona. Tel.: 93 634 74 23. Correu-e: Bústia de contacte). En el cas que es vulgui atenció personalitzada, cal demanar cita prèvia.

 

 1. Els familiars o persones inscrits rebran, seguint criteris d’edat i d’antiguitat en el Cens, una comunicació en què se’ls oferirà la possibilitat de dur a terme les proves genètiques que permetran constituir la base de dades de perfils genètics de familiars.
 • Aquesta carta contindrà les dades de contacte amb el laboratori genètic. Cal concertar dia i hora per a l’extracció de la mostra genètica.
 • L’extracció de la mostra genètica és gratuïta per a totes les persones sol·licitants; consisteix en un frotis bucal, que és un procediment indolor i ràpid.

 

 1. La Direcció General de Memòria Democràtica comunicarà als familiars o persones inscrits qualsevol coincidència genètica amb els individus exhumats.

En data 7 de setembre del 2016, es va signar l’Acord marc de col·laboració entre els departaments d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, de Salut i de Justícia per a la identificació genètica de restes òssies de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme.

Data d'actualització:  22.09.2016