Temps i espais de memòria. Núm. 03
  • Imprimeix

Centre d’Interpretació de l’Última Defensa de Barcelona (CIUDEB)

Centre d’Interpretació de l’Última Defensa de Barcelona (CIUDEB)

L’última defensa de Barcelona es refereix als fets esdevinguts a Subirats els dies 22 i 23 de gener de 1939. Seguint les línies defensives dissenyades pel general Vicente Rojo, els soldats republicans van construir una sèrie de fortificacions a banda i banda de la carretera N-340 des de Pago fins al coll de l’Ordal. L’objectiu d’aquestes defenses era impedir l’avanç de l’exèrcit franquista, el qual es trobava cada cop més a prop de Barcelona. Malgrat la resistència republicana, l’exèrcit rebel va efectuar una maniobra d’encerclament sobre aquestes defenses que li va permetre superar-les i seguir amb el seu avanç.

El CIUDEB és una eina de divulgació per donar a conèixer tots aquests fets. En aquest espai es mostra material, complementat amb testimonis locals i un relat històric dels esdeveniments. A més de les fortificacions, en aquesta zona s’han localitzat restes de material bèl·lic i estris de menjar, així com premsa escrita de l’època conservada per particulars.

Entre les activitats que ofereix aquest espai es troba la Ruta de l’Última Defensa de Barcelona. La ruta porta els visitants a veure diverses fortificacions, trinxeres, nius de metralladora, punts d’observació, etc., tot amb la finalitat d’ensenyar tot aquest patrimoni que durant molt de temps havia estat amagat i oblidat. La ruta guiada segueix el camí que les tropes franquistes van fer el dia 22 de gener de 1939 a Subirats.

L’itinerari comença al poble de Sant Pau de l’Ordal, passant «entre les vinyes» i fins arribar a la masia de Can Mata del Racó, que segueix fins al Pago, on es visita el Centre d’Interpretació. Tot seguit el visitant s’endinsa al bosc per visitar les trinxeres i els nius de metralladora més propers. Tota la visita es duu a terme amb guies adscrits al Centre d’Estudis de Subirats.

Les visites es fan cada tercer diumenge de mes.

CIUDEB: Camí de la Creu, s/n - El Pago (Subirats)

Informació i reserves:

Patronat de Turisme de Subirats
Estació Vitivinícola de Lavern, s/n
08739 Subirats

www.turismesubirats.cat

Data d'actualització:  25.01.2016