• Imprimeix

La veu dels morts silenciats. Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya

La veu dels morts silenciats és el primer llibre de la col·lecció Entitats Memorialistes de Catalunya, una col·lecció editada per la Generalitat de Catalunya per promoure i posar en valor el coneixement sobre les associacions que van mobilitzar-se en contra de la dictadura.

L’Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya és l’entitat protagonista d’aquest primer llibre, escrit per Maria Dolors Bernal i Joan Corbalán. Una associació de llarga trajectòria històrica que es va fundar amb l’objectiu de mantenir viva la memòria dels republicans executats pel règim franquista a Catalunya.

Resum

La llarga nit del franquisme va provocar, entre moltes altres coses, que els perdedors de la Guerra Civil fossin silenciats. Amb la fi del règim i l’inici de la transició cap a la democràcia, el seu testimoni quedà amagat sota l’excusa que tots els fets del passat havien de quedar desats en un calaix pel bé del consens. Tots aquests testimonis s’haurien perdut si no hagués estat per la feina de moltes associacions de víctimes, que lluitaren amb totes les seves forces per recuperar la seva memòria.

Aquest és el cas de l’Associació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya. Amb la desaparició del dictador, molt familiars de represaliats pel franquisme decidiren unir-se per preservar la memòria dels seus éssers estimats i, sobretot, per dignificar l’espai on es trobaven enterrats. Gràcies a la seva constància aconseguiren que el Fossar de la Pedrera, el Cementiri de Montjuïc de Barcelona, espai on foren enterrades les persones afusellades per la dictadura franquista, fos preservat i dignificat com un dels llocs de memòria més importants de Catalunya. Una tasca que s’ampliaria amb el trasllat de les restes del president Companys.

Tot plegat, aquest llibre vol recordar aquests fets, i especialment retre un homenatge a aquesta Associació i als seus membres, com un exemple del que pot aconseguir la societat civil si s’uneix per causes justes.

Autor/sMaria Dolors Bernal i Joan Corbalán
EditorGeneralitat de Catalunya
Pàgines150
Any2017
PreuGratuït, disponible en pdf.
La veu dels morts silenciats. Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya