• Imprimeix

'A 80 anys del cop d’estat de Franco’

El vuitè volum de la col·lecció Referents  comprèn l'estudi, des de diferents angles, de l'acció política i econòmica que va dur terme l'executiu de la Generalitat de Catalunya durant la guerra civil (1936-1939).

Que la Guerra Civil fos un esdeveniment més o menys previsible no treu que el cop d’estat militar del 17-19 de juliol de 1936 no comportés un colossal trasbals pel Govern de la República i per al de la Generalitat de Catalunya.

En poques hores, uns pocs dies i algunes setmanes, l’executiu català va haver de fer front a l’acció violenta de grups radicals. També va haver de formar un exèrcit per al front; va haver d’organitzar a corre cuita l’exili d’importants grups conservadors que fugien d’una repressió sense control i, per tant, difícil de frenar; va haver de posar en marxa una complicada economia que permetés abastir la població de pa i dels queviures bàsics; va haver de maldar per constituir governs tan unitaris com fos possible; va haver de posar en funcionament una indústria de guerra que alimentés d’armament els contingents militars i va haver de tenir cura de la salvaguarda del ric patrimoni artístic i cultural del país.

Per si tot això fos poc, va posar en funcionament un sistema sanitari que permetés guarir els nombrosos ferits que arribaren del front, i va organitzar un nou sistema d’ordre públic i una nova justícia, adaptades a la situació bèl·lica del país. També va haver de defensar l’autogovern i l’autonomia de Catalunya de les escomeses centralistes del govern de la República.

De tot això i, encara, d’altres aspectes d’un país en guerra, i en guerra civil, se n’hagué d’ocupar el govern de la Generalitat. El lector hi trobarà una profunda anàlisi que contribueix al coneixement d’aquells anys tan obscurs per al país i a una recuperació de la nostra memòria col·lectiva.

El volum ha estat dirigit per Jaume Sobrequés i l’edició ha anat a cura d’Oriol Dueñas i Josep Lluís Martín i Berbois. Hi han col·laborat Hilari Raguer, Just Casas, José Luis Martín Ramos, Josep Antoni Pozo, Josep Lluís Martín i Berbois, Ferran Aisa, Federico Vázquez, Carles Hervàs, Joaquim Nadal, Joan Villaroya, Josep Sánchez Cervelló, Pelai Pagès, Josep Maria Solé i Sabaté, Mary Nash, Oriol Dueñas, Arnau González i Vilalta, Ramon Batalla, Mercè Morales, Jordi Oliva, Francesc Vilanova, Joan Sagués, Josep Clara, Jordi Piqué, Eduard Puigventós, Joan Serrallonga, Maria Campillo, David Martínez, Joan Maria Thomàs, Josep Maria Figueres, Queralt Solé, Yolanda Pérez, Ramon Arnabat, Sebastià Serra, Maria Jesús Espuny, Mercè Gràcia i Núria Rius.

EditorGeneralitat de Catalunya
ISBN/ISSN978-84-393-9639-0
Pàgines991
Dades tècniques30107 -2017
On i com obtenir-loEls llibres publicats pel Memorial Democràtic tenen distribució comercial i es poden adquirir a la Llibreria en línia de la Generalitat, a la Xarxa de Llibreries Acreditades de la Generalitat i a la vostra llibreria habitual
Any2017
Preu40€
'A 80 anys del cop d’estat de Franco’