• Imprimeix

Els Consolats dels Estats Units i de França a Barcelona durant la Guerra Civil

La recerca i investigació a través dels fons documentals dels consolats estrangers a Barcelona durant la Guerra Civil (1936-1939) respon a la voluntat del Centre de recollir i oferir a l’estudiós una documentació susceptible de ser utilitzada en estudis posteriors i que pot ser de difícil accés.

La Guerra Civil ha estat sempre una línia prioritària de recerca del CHCC i en aquest cas es considera molt valuós donar a conèixer la visió que des dels àmbits diplomàtics exteriors tenien de Catalunya durant la guerra. Atès que és probable que els informes generats des de Barcelona fossin fets des d’una perspectiva centrada més en Catalunya que no pas en Espanya, ens poden permetre apropar-nos al coneixement de  l’especificitat de la revolució - guerra civil a les terres catalanes i inferir la incidència que van tenir directament o indirectament en el comportament dels diversos governs.

Consulta dels informes

Per tenir accés als informes digitalitzats, cal concertar cita prèvia mitjançant la bústia de contacte

Joan Maria Thomas Andreu, doctor en història contemporània, ha fet la consulta i reproducció dels fons del U.S. Consulate General of Barcelona, durant els anys de la Guerra Civil, dipositats als National Archives and Records Administration (NARA) del Estats Units.

Aquest fons consular està format per tres Entries o localitzacions, en concret les número 3169, 3170 i 3171:

  • Foreign Service Posts (RG 84) Spain; U.S. Embassy, Valencia and Barcelona; General Records, 1936-1938, UD Entry 3169, amb un total de 17 capses de documents.
  • Foreign Service Posts (RG 84) Spain; U.S. Consulate General, Barcelona; General Records, 1936-1946, 1948, 1951), UD Entry 3170, amb un total de 68 capses de documents.
  • Foreign Service Posts (RG 84) Spain; U.S. consulate General, Barcelona; Classified General Records, 1923, 1927-1944, 1949-1958 Security Segregated General Records, UD Entry 3171, consta d’una sola caixa que, fins fa poc, era documentació “classificada” i per tant fora de l’accés dels investigadors.

 

La documentació que s’ha reproduït consisteix en la correspondència enviada i rebuda per l’U.S. Consulate General of Barcelona amb diverses entitats i persones: el Departament d’Estat, l’Ambaixada a Madrid (posteriorment traslladada a València i finalment a Barcelona), diferents ambaixades dels EUA a Europa (París principalment, tot i que també apareixen Berlín i Moscou), altres consolats dels EUA a la resta de l’Estat espanyol, consolats d’altres estats situats a Barcelona i a la resta de l’Estat espanyol, amb el president de la Generalitat de Catalunya (Lluís Companys), amb el conseller primer (Josep Tarradellas), diversos consellers de la Generalitat de Catalunya, el president del Parlament, la prefectura de policia, el comandament de l’Squadron de la USS Navy estacionat a Villefranche, així com amb diversos ciutadans dels EUA residents a Catalunya.

A través d’aquest fons es poden resseguir les actuacions del consolat durant el conflicte:

  • Les accions envers els ciutadans dels EUA, especialment les mesures de protecció, evacuació, defensa dels interessos econòmics i les relacionades amb els voluntaris nord-americans de l’Abraham Lincoln Brigade, així com altres unitats.
  • Informes en relació amb fets cabdals de la Guerra Civil a Catalunya, com l’alçament, la repressió, les col·lectivitzacions, empresonaments, els bombardejos sobre la població civil i objectius militars, la defensa passiva.

 

El conjunt d’aquesta documentació s’ha reproduït fotogràficament i constitueix un fons de 1.436 fotografies.

informe

Phryné Pigenet ha fet la consulta i reproducció del fons del Consulat Général de France à Barcelona, dipositats al Centre des Archives diplomatiques de Nantes (CADN), i que pertanyen al Ministère des Affaires étrangères et européenes.  

Atesa la manca de classificació exhaustiva, dins d’aquest fons es poden trobar documents de cronologia anterior i posterior al conflicte. Per aquest motiu, només s’han seleccionat aquells que mereixen especial atenció per a l’estudi de les actuacions diplomàtiques.

Relació de les signatures de la documentació reproduïda:

ACN BB 13, ACN BB 43, ACN BB 87, ACN BB 100, ACN BB 101, ACN BB 116, ACN BB 117, ACN MC 140, ACN MC 143, ACN MC 150, ACN MC 160

Els continguts generals que hi trobem estan relacionats amb la inquietud que els anarquistes provoquen en els alts funcionaris francesos, tant pel que fa als seus interessos econòmics, com pel temor de veure França encerclada en mig de dos estats aliats (Espanya i Alemanya), la por al comunisme per l’apropament del Govern republicà a Moscou, l’Estatut i l’independentisme català. Tot això en un context en què els francesos no volien un veí ideològicament i políticament perillós, pensant en la guerra amb Alemanya que ja s’anunciava.

Data d'actualització:  30.04.2010