• Imprimeix

Cinema en temps de guerra, exili i repressió

Aquesta exposició dona a conèixer l’efervescència cinematogràfica que va viure Catalunya durant la Guerra Civil, així com l’alt preu que van haver de pagar molts dels seus professionals durant la dictadura franquista o a l’exili.

Títol: Cinema en temps de guerra, exili i repressió.

Sinopsi: Catalunya va viure, entre el 1936 i el 1975, gairebé quatre dècades de convulsió que van afectar diversos àmbits del país, un dels quals el cinematogràfic. Durant la Guerra Civil el cinema fou utilitzat no només com un espectacle sinó també com una arma política i de propaganda bèl·lica.
Finalitzada la Guerra Civil, i a causa de la derrota de la República a mans de l’exèrcit franquista, molts professionals del cinema es van haver d’exiliar i alguns dels que es van quedar a Catalunya van patir la repressió.
Durant la dictadura, el règim franquista va imposar una forta censura. Ningú no es va atrevir a estrenar una pel·lícula en català fins que Ignacio F. Iquino va voler exhibir El Judes (1952) aprofitant la celebració del XXXV Congrés Eucarístic Internacional. No ho va aconseguir. El primer film estrenat comercialment en català a les pantalles de l’Espanya franquista fou Maria Rosa (1964), d’Armando Moreno, basat en l’obra d’Àngel Guimerà, l’any 1966.

Imatge: us facilitem el cartell i díptic de l’exposició genèrics per adaptar a la vostra ubicació. Us facilitem fotografia portada en alta resolució.
Format (petit, mitjà o gran): mitjà

Cinema en temps de guerra, exili i repressió.

Necessitats de l’espai expositiu

Metres quadrats: espai per a acollir 35 metres lineals, que són els que ocupen els plafons un cop muntats
Punts de llum: no se’n necessita cap d’especial
Audiovisuals:

Elements dels quals està formada l’exposició (mida i pes): 29 plafons de 120 x 235 cm (pes aproximat de 120 kg); 58 muntants verticals de 235 cm (pes aproximat de 55 kg); 96 muntats horitzontals de 120 cm (pes aproximat de 25 kg); 46 muntants horitzontals de 35 cm (pes aproximat de 25 kg)

Tipus d’embalatge: dues caixes, una per als muntants verticals de 230 x 30 x 30 cm i una altra pels muntants horitzontals de 130 x 30 x 30 cm
Tipus de transport: camió caixa
Manual de muntatge:

 

Disponibilitat dels comissaris per a fer conferències als destins d’itinerància: Els comissaris d’aquesta exposició mostren la seva disponibilitat per a assistir a actes que es puguin fer relacionats amb aquesta exposició. Cada municipi podrà contactar amb ells i pactar les condicions:
Magí Crusells: crusells@yahoo.es
Josep M. Caparrós: jmcaparros@ub.edu
Catàleg:

Adaptació de contingut, logos, etc.: en els materials de difusió de l’exposició caldrà incloure sempre el logo del Memorial Democràtic i el de la Generalitat de Catalunya
Assegurança: no és necessària

Data d'actualització:  04.07.2011