• Imprimeix

Catalunya bombardejada (1936-1939)

L’exposició “Catalunya bombardejada” és la mostra amb la qual el Memorial Democràtic commemora els 75 anys dels bombardeigs sobre la població i infraestructures catalanes durant la Guerra civil. Comprèn dues exposicions, “Catalunya bombardejada” i “Bombardejos a les centrals hidroelèctriques”.

Catalunya bombardejada 1936-1939

Visita l'exposició virtual

Títol:  Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardejos a la població civil i les infraestructures catalanes (versió completa)
Sinopsi: Aquestes dues exposicions, agrupades sota el títol “Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardejos a la població civil i les infraestructures catalanes”, són una proposta del Memorial Democràtic per commemorar els 75 anys dels bombardejos sobre la població civil catalana durant la Guerra civil.

L’exposició explica com la Guerra civil va ser un conflicte que va establir, a causa de la presència decisiva de l’aviació, un nou model d’enfrontament bèl·lic en què la rereguarda es va convertir en front de guerra, i la població civil en blanc de l’enemic. Posa de manifest també els valors ciutadans i les múltiples mostres de resistència i solidaritat que la població civil va oferir mitjançant, per exemple, la construcció de refugis.

La mostra proposa dos espais expositius diferenciats. El primer, “Catalunya bombardejada”, aborda els bombardejos sobre tot Catalunya, amb especial atenció a les ciutats referents de la massacre, com Barcelona, Lleida, Granollers, Tarragona, Reus i Figueres. Incideix en la resistència ciutadana materialitzada en la construcció de centenars de refugis antiaeris per fer front als atacs indiscriminats de l’aviació feixista, principalment italiana i alemanya, que oferia suport a l’exèrcit franquista.

El segon espai, “Bombardejos a les centrals hidroelèctriques”, està dedicat a un episodi poc conegut però de gran transcendència: els bombardejos sobre les centrals hidroelèctriques amb l’objectiu de paralitzar la indústria catalana. Aquests atacs es van succeir durant tot l’any 1937 i els primers mesos del 1938, i van fer arribar, de sobte, els horrors de la guerra a unes poblacions que fins aquell moment se n’havien mantingut allunyades.

Format (petit, mitjà o gran): mitjà

Catalunya bombardejada

Necessitats de l’espai expositiu
 Metres quadrats:
35 metres lineals
 Punts de llum: no
 Audiovisuals: 3
Elements dels quals està formada l’exposició:
• 1 lona de 3 m x 1 m (per anar penjada)
• Enrotllable de 2 m x 1 m amb suport de peu
• 14 plafons de 70 cm x 130 cm x 12 mm que han d’anar penjats a la paret
• 3 DVD amb imatges dels bombardejos, vida quotidiana i refugis, i imatge i veu de testimonis
• 23 panells enrotllables de 80 cm x 2 m (1 panell anunciador + 3 panells de presentació + 18 panells de continguts + 1 panell de crèdits)
• 10 caixes de cartró (una cara impresa) de 50 x 50 cm
• 12 caixes de cartró (una cara impresa) de 80 x 50 cm
• 1 plafó de cartró-ploma d’1 x 1 m amb instal·lació elèctrica interactiva (funciona amb energia cinètica) (es necessita un suport elevat o cavallet on recolzar-lo)
• 1 plafó de cartró-ploma i cartró d’1 m x 1 m x 50 cm amb instal·lació elèctrica interactiva (funciona amb energia cinètica)
Tipus d’embalatge: caixa de fusta
Tipus de transport: furgoneta gran o camió caixa
Manual de muntatge: no és necessari

Adaptació de contingut, logos, etc.: en els materials de difusió de l’exposició cal incloure sempre el logotip del Memorial Democràtic i el de la Generalitat de Catalunya
Assegurança: no és necessària

Catàleg: