• Imprimeix

Banc Audiovisual de Testimonis

Banc Audiovisual de Testimonis

El Banc Audiovisual de Testimonis és un arxiu d’història oral que recull memòries polítiques, històries de vida, vivències personals i familiars sobre la Segona República, la Guerra Civil, la dictadura franquista, l’exili, la lluita per les llibertats democràtiques o la Transició espanyola.

Aquest és un arxiu plural de les memòries de la història recent de Catalunya i que fa un tractament innovador en la catalogació i la difusió de les entrevistes.

La vocació del Banc Audiovisual de Testimonis

Una de les seves voluntats és esdevenir un arxiu de fonts orals de referència, tant per a investigadors interessats en el segle XX com per a estudiants que treballen el passat recent o per a un públic general que busca conèixer la història.

El Banc Audiovisual de Testimonis és un projecte viu, que continua potenciant la recerca en història oral i que continua rebent entrevistes. Projectes d’investigació en fonts orals i persones que vulguin deixar el seu testimoni tenen en aquest arxiu un espai on dipositar les seves entrevistes.

 

El Banc en xifres

A data del juny del 2014, el Banc Audiovisual de Testimonis conté 918 entrevistes provinents de 72 projectes de recerca en fonts orals, que sumen un total de 1.121 hores d’enregistraments audiovisuals. Tan sols una part d’aquestes entrevistes i projectes són totalment consultables: 22 projectes, que contenen 403 entrevistes. Estem treballant per posar els testimonis restants a disposició del públic i per incorporar noves entrevistes.

 

Les entrevistes

Els enregistraments provenen de projectes de recerca en fonts orals del Memorial Democràtic, de projectes subvencionats per l’antiga Direcció General de Memòria Democràtica i de donacions d’investigadors.

Totes les entrevistes estan enregistrades en format audiovisual i estan íntegrament transcrites en l’idioma original del testimoni. Els subtítols a altres idiomes són automàtics i poden contenir errors.

Per a la reutilització de les entrevistes en publicacions, documentals, televisió, exposicions, etc., vegeu l’apartat d’informació legal.

Com funciona?

La navegació a través dels continguts és senzilla i intuïtiva. Podeu fer-hi cerques per diferents criteris: per paraules, per significat, per context, pel temps històric o per l’espai geogràfic.

Per a conèixer la totalitat dels continguts accessibles del Banc, a l’apartat de documentació del web trobareu el catàleg de fons amb el llistat de projectes i d’entrevistats, així com el resum de cada entrevista.

Si voleu conèixer més a fons el projecte (com s’ha creat el tesaurus, com s’ha concebut el projecte, quins articles científics sobre el Banc Audiovisual de Testimonis es poden llegir...), consulteu l’apartat de documentació.

Informació legal

Totes les entrevistes contingudes en aquest arxiu i fetes públiques tenen el consentiment legal signat de cada entrevistat, que ha cedit voluntàriament els seus drets d’imatge.

El Memorial Democràtic no es fa responsable de les opinions dels entrevistats.

No és possible la descàrrega d’entrevistes per mitjans legals. L’ús fraudulent de les imatges és punible penalment.

L’exhibició pública amb finalitats comercials i/o lucratives està prohibida.

L’exhibició pública amb finalitats d’estudi, ensenyament, investigació o difusió cultural està permesa.

Per a la citació d’entrevistes, és obligatori assenyalar la procedència:

Banc Audiovisual de Testimonis del Memorial Democràtic

http://bancmemorial.gencat.cat

Per a publicacions que utilitzin fragments transcrits de les entrevistes, cal enviar còpia del treball al Memorial Democràtic.

Protecció de dades:
D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, les vostes dades seran incorporades al fitxer 'Banc Audiovisual del Memorial Democràtic', del qual és responsable el Memorial Democràtic. La finalitat és enregistrar i reunir en una base de dades els testimonis dels fets viscuts entre 1931 i 1980 en relació amb la memòria democràtica, per tal d'ampliar i difondre el coneixement d'aquests fets de manera científica i objectiva i facilitar-ne la comprensió, tal com es preveu en el marc de les funcions de la Llei 13/2007, de 31 d'octubre, del Memorial Democràtic. Difondre els testimonis enregistrats i fer-ne difusió pública, a través de mitjans propis habilitats gràcies al consentiment signat dels testimonis i d'acord amb la legislació vigent. Atendre les sol·licituds de cessió de drets d'explotació dels enregistraments (drets de reproducció, distribució, comunicació pública i transformació) dels investigadors que acreditin un interès legítim, en els supòsits que estableix la legislació vigent. Podeu exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició mitjançant un escrit adreçat al director del Memorial Democràtic, Peu de la Creu, 2-4, 08001 Barcelona. 
Data d'actualització:  11.07.2017