SubdireccióMemoriaPau
  • Imprimeix

Premis

Premi Francesc Boix a iniciatives de recuperació de la història local, del període 1931-1980

El Premi Francesc Boix a les iniciatives de recuperació de la història local, del període 1931-1980, realitzades pels ens locals i entitats de Catalunya, consistirà en un únic premi per a cada modalitat amb una dotació econòmica, així com un guardó que consisteix en un objecte commemoratiu

Fotografia de Francesc Boix al camp de Mauthausen

Fotografia de Francesc Boix al camp de Mauthausen

Aquest Premi neix amb la voluntat de contribuir a la creació i el desenvolupament d’instruments que permetin la sensibilització en temes de memòria democràtica com a patrimoni col·lectiu i esdevinguin una aportació important al coneixement i foment d’una memòria històrica i democràtica compartida i diversa a Catalunya.

S’atorgarà a activitats concretes de difusió, divulgació, pedagògiques, de dignificació d’indrets o fets, homenatges, entre d’altres, desenvolupades pels ens locals i les entitats durant l’any en curs, que difonguin o recuperin la història local del període 1931-1980.

Es valoraran especialment les actuacions que difonguin el patrimoni col·lectiu de la memòria democràtica entre la població més jove, les activitats desenvolupades per a la recuperació i la divulgació del paper de les dones en el patrimoni memorial, així com aquelles que promoguin la igualtat de dones i homes en l’àmbit d’actuació de la memòria històrica i democràtica.

 

Bases de la convocatòria

DOGC 7428 - 7.8.2017

Guanyadors de l'edició per a l'any 2017

Resolució definitiva de concessió del Premi Francesc Boix a les iniciatives de recuperació de la història local, del període 1931-1980, realitzades pels ens locals i entitats de Catalunya per a l’any 2017

Francesc Boix i Campo va ser un fotògraf i periodista català que va passar a la història com el fotògraf de Mauthausen. Francesc Boix va néixer a Barcelona el 31 d’agost de 1920 i va morir a París el 7 de juliol de 1951, quan només tenia 30 anys. 

Amb 14 anys, Francesc Boix va entrar d’aprenent a la casa de fotografia Romagosa. Poc temps després, a finals de l’any 1937, es va incorporar a la 30a Divisió de l’exèrcit republicà, on va combatre durant la Guerra Civil espanyola. Durant aquella experiència bèl·lica, Boix va realitzar fotografies de la guerra que actualment formen part de l’Arxiu Nacional de Catalunya. 

En acabar la guerra, quan només tenia 19 anys, va haver-se d’exiliar a França, fugint de la repressió de la dictadura franquista. Només un any després, Boix va ser capturat per les topes alemanyes que havien entrat a França, i va ser enviat al camp de concentració de Mauthausen. Gràcies a les seves habilitats com a fotògraf, Boix va ser destinat al laboratori fotogràfic del camp, on s’encarregaria de realitzar retrats policials d’identificació dels presos.

Quan Mauthausen fou alliberat per l’exèrcit nord-americà el 5 de maig de 1945,  Boix marxà a París, on faria públiques algunes de les fotografies del camp de concentració, donant a conèixer i demostrant els crims del genocidi nazi. El treball de Francesc Boix van servir com a prova durant els judicis de Nuremberg celebrats entre novembre de 1945 i octubre de 1946 per identificar els responsables polítics d’aquells crims.

Després de treballar com a reporter gràfic als diaris L'Humanité, Ce Soir, Regards, Boix moriria l’any 1951 a causa de les seqüeles que patí durant la seva estada al camp de concentració de Mauthausen.

Les bases reguladores, publicades al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya de data 7 d'agost de 2017 (DOGC - 7428) van establir un termini de presentació de sol·licituds fins el 30 de setembre. En aquest termini es van presentar cinc projectes duts a terme per ens locals i dos més fets per entitats.

La resolució del 1r Premi Francesc Boix, de data 7 de setembre de 2018, ha guardonat a l’Ajuntament de Mataró pel projecte “Ponts per la recuperació de la nostra història”, en la modalitat d'iniciatives realitzades pels ens locals. La segona modalitat, dirigida a les iniciatives realitzades per les entitats de la societat civil, s’ha concedit a l’Associació Memòria i Història de Manresa pel projecte “Escuma de mar. Recuperació de la memòria i homenatge als manresans deportats als camps nazis”.

Data d'actualització:  14.09.2017