• Imprimeix

En record de l’Olimpíada Popular

500 nens participen en un acte institucional en record de les persones i entitats que la van organitzar l’any 36

03/08/2017 13:08
Cartell Homenatge a l'Olimpíada Popular de Barcelona

El 19 de juliol va tenir lloc un homenatge a l’Olimpíada Popular de Barcelona. El Govern ha volgut recordar les entitats i persones que la van organitzar l’any 1936

Per primera vegada a la història s’ha interpretat l’Himne de l’Olimpíada Popular, amb música de Hans Eisman i el poema que va escriure Josep Maria de Sagarra per a la seva inauguració el 1936. Ha estat recitat per les rapsodes Sara Giménez i Lali Barenys, amb l’acompanyament musical de Carles Bertran Quartet

Al final de l’acte el conseller Romeva ha fet el lliurament de medalles als 500 nens ¡que han participat en la jornada.

A més del Conseller Romeva hi ha participat el conseller de Cultura, Lluís Puig; el quart tinent d’Alcalde de Barcelona, Jaume Asens; la directora de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme Garcia; el representant del CADCI, Daniel Laspra, el president del Memorial dels treballadors de la SEAT, Carles Vallejo i la presidenta de la fundació l’Alternativa, Adelina Escandell.

També hi ha intervingut l’expresidenta de l’Associació Expresos del Franquisme i Dones del 36 i voluntària a l’Olimpíada, Maria Salvo, els nedadors del Club Natació Barceloneta i combatents de l’exèrcit republicà, Antoni i Alfons Cànovas; i el coordinador de la campanya Volem Acollir, Ruben Wagensberg. Hi han assistit, a més, els cònsols de Grècia, Japó, Brasil, Marroc i Moldàvia.

L’Olimpíada Popular:

L’any 1936 Barcelona va voler organitzar l’Olimpíada Popular, un esdeveniment esportiu que pretenia donar resposta als Jocs Olímpics que se celebraven a Berlín, sota domini nazi.

El cop d'estat franquista però, va impedir que s’arribessin a fer aquells jocs alternatius que volien exaltar la pau i la germanor entre pobles, i ser una denúncia del nazisme. Entre els dies 19 i 26 de juliol del 1936, Barcelona esperava rebre més de cinc mil esportistes d’arreu del món.