• Imprimeix

Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust

El Memorial Democràtic i el Departament d’Ensenyament apleguen prop de vuit-cents joves en tres homenatges a Terrassa, la Jonquera i Lleida. També es col·locaran llambordes commemoratives Stolpersteine a Girona, Sabadell, Olesa de Montserrat, Els Guiamets i a la Segarra

16/01/2018 10:01
'El poder de les paraules'. Imatges de Paula Domínguez Ferrer

'El poder de les paraules'. Imatges de Paula Domínguez Ferrer

El 27 de gener de cada any se celebra, per designació de les Nacions Unides, el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust. Amb motiu d’aquesta rememoració, el Memorial Democràtic ha organitzat, del 23 al 30 de gener, diversos actes arreu del territori.

‘El poder de les paraules’: 600 estudiants recorden les víctimes de l’Holocaust a Terrassa

El 26 de gener a les 10 h tindrà lloc un acte per a estudiants al Teatre Principal de Terrassa organitzat pel Memorial Democràtic i el Departament d’Ensenyament. Enguany hi participaran prop de 600 alumnes de 12 centre educatius.

L’homenatge començarà amb la projecció del vídeo ‘El poder de les paraules’, en el qual representants de deu entitats i altres personalitats recomanen als joves textos literaris escrits per persones que van ser víctimes del nacionalsocialisme.

Posteriorment, el grup d’alumnes de primer de batxillerat d’Arts Escèniques de l’Institut de Viladecavalls interpretaran l’obra teatral ‘Maus’ amb l’acompanyament musical de peces interpretades per estudiants de l’Escola de música de grau professional de Terrassa sota la direcció de Nuno Mendes i Jose Maria Rubio. La coordinació del projecte ha anat a càrrec de Jose Antonio Aguado.

L’acte clourà amb una actuació de la cantautora Marina Rossell, que interpretarà temes del seu nou àlbum, ‘Cançons de la resistència’.

L'homenatge comptarà amb la participació del director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas, i de la directora dels Serveis Territorials del Vallès Occidental, Carme Vigués. Serà presentat per Rosa Molina, professora de l’Institut de Matadepera i membre del Grup de treball del Departament d’Ensenyament i del Memorial Democràtic.

El logotip per a la difusió dels actes ha estat dissenyat per Paula Domínguez Ferrer, estudiant de l’Escola d’art i superior de disseny de Vic.

D’altra banda, el 29 de gener, 120 nois i noies de l’Alt Empordà visitaran el Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera i assistiran a una xerrada de l’escriptora Dory Sontheimer, autora de ‘Les set caixes’. També veuran el documental “Las dos guerras del fotógrafo Boix” al voltant de l’exposició fotogràfica “Els primers trets de Francesc Boix”,  actualment al MUME.

A Lleida els joves també recordaran les víctimes de l’Holocaust amb l’encesa de les Espelmes del Record i minut de silenci musicat, una conferència de Dory Sontheimer i la lectura d’un manifest el dia 30 de gener al Teatre de l’Escorxador.

Col·locació de llambordes Stolpersteine

L’artista alemany Gunter Demnig ha estat convidat pel Memorial Democràtic i els ajuntaments de Girona, Sabadell, Granollers, els Guiamets i Cervera per col·locar plaques stolpersteine en record de deportats catalans als camps nazis nascuts en aquests municipis. Aquesta iniciativa del Memorial Democràtic, impulsada amb la col·laboració d’Amical de Ravensbrück, ja es va dur a terme l’any passat. Aquestes llambordes se sumen a les existents a Navàs, Igualada, Manresa i Castellar del Vallès.

Els stolpersteine (“pedres de topada”) són llambordes quadrades de 10 cm x 10 cm fetes de formigó i cobertes d’una fulla de llautó on es graven les dades de persones empresonades i deportades. Es col·loquen al paviment de davant dels edificis o llocs on les víctimes van viure o treballar en llibertat abans de l’empresonament o la deportació. Cada llamborda és única i es realitza a mà, com a gest de respecte i humanitat que vol contrastar amb l’exterminació industrialitzada dels nazis. Actualment existeixen més de 50.000 stolpersteine a més de 21 països a tot Europa.

Projecte educatiu al voltant de l’Holocaust al Parlament de Catalunya

El Memorial Democràtic ha col·laborat també amb el Parlament de Catalunya en el seu projecte educatiu en record de les víctimes de l’Holocaust. Els estudiants de sis centres educatius el presentaran al Parlament el 23 de gener, a les 18 hores.

Acte institucional de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona

Les institucions organitzen un acte commemoratiu el 29 de gener. Un cop acabat tindrà lloc la Cerimònia del Record a la plaça de Sant Jaume.

Organitzadors i col·laboradors

Memorial Democràtic; Departament d’Ensenyament; Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació; Parlament de Catalunya; Amical de Ravensbrück; Amical de Mauthausen i altres camps; Nakeramos, memòria històrica romaní; Cercle Europeu d’Antics Deportats i Internats Testimonis de Jehovà; Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica i l’Exili Republicà; Comunitat Jueva Progressista Bet Shalom; Investigacions en Sociologia de la Religió (ISOR, UB); Comunitat Jueva Atid de Catalunya; Comunitat Israelita de Barcelona; Federació de Salut Mental de Catalunya; Ajuntaments de Girona, Sabadell, Granollers, Cervera, la Jonquera, i Paeria de Lleida

Agenda

 • Dimarts, 23 de gener, a les 18 h. Parlament de Catalunya (Barcelona)
  Projecte educatiu en commemoració de les víctimes de l’Holocaust
  Els estudiants de sis centres educatius presentaran els seus treballs en record de les víctimes de l’Holocaust.
  Organitza: Parlament de Catalunya.
  Col·labora: Memorial Democràtic i el Departament d’Ensenyament.
 • Dijous, 25 de gener, a les 11 h. Els Guiamets 
  L’artista Gunter Demnig col·locarà una llamborda commemorativa Stolpersteine, en homenatge a Neus Català.
  Organitza: Memorial Democràtic, Amical de Ravensbrück i l’Ajuntament de Els Guiamets.
 • Dijous, 25 de gener, a les 19 h. Palau Robert (Barcelona)
  Jornada ‘Perspectives en educació i memòria sobre l'Holocaust’.
  Organitzen: Grup de treball d’Ensenyament i Memorial Democràtic.
  Col·laboren: Comunitat Bet Shalom; Centro Sefarad Israel, Grup ISOR, Investigacions en Sociologia de la Religió i Lohamei HaGeta'ot.
  Donen suport: comunitat Israelita de Barcelona, Comunitat Jueva Atid de Catalunya i Jabad Lubavitch de Barcelona.
 • Divendres, 26 de gener, a les 10 h. Teatre Principal (Terrassa)
  Acte per a estudiants ‘El poder de les paraules’ amb motiu del Dia Internacional de Commemoració a les víctimes de l’Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat.
  Organitza: Memorial Democràtic i Departament d’Ensenyament.
 • Divendres, 26 de gener, a partir de les 9 h. (Diverses localitats)
  L’artista Gunter Demnig col·locarà onze llambordes commemoratives Stolpersteine en record dels deportats nascuts a la Segarra- Els municipis són Torà (9 h), Sanaüja (9.45 h), Tarroja de Segarra (10.30 h), La Prenyanosa (11.15 h), Les Oluges (12 h), Cervera (12.45 h), Granyena de Segarra (15.30 h), Talavera (16.15 h) i Sant Antolí -Ribera d’Ondara- (17 h).
  Organitza: Memorial Democràtic, Fòrum L’Espitllera i Paeria de Cervera.
 • Divendres, 26 de gener, a les 19 h. (Plaça Fèlix Figueras i Aragay, davant de l’Ajuntament, Olesa de Montserrat)
  L’artista Gunter Demnig col·locarà deu llambordes commemoratives Stolpersteine en record dels deportats nascuts a Olesa de Montserrat.
  Organitza: Memorial Democràtic i Ajuntament d’Olesa de Montserrat.
 • Dissabte, 27 de gener, a partir de les 9 h. (Sabadell)
  L'artista Gunter Demnig col·locarà vint-i-tres  llambordes commemoratives Stolpersteine en record dels deportats nascuts a Sabadell.
  L’acte central tindrà lloc a les 13 h a la Casa Duran (carrer del Pedregar, 7). Des de les 9 h, Demnig anirà col·locant les llambordes per tot Sabadell davant la darrera residencia on va viure la persona deportada abans de marxar a l’exili.
  Organitza: Memorial Democràtic i Ajuntament de Sabadell.
 • Diumenge, 28 de gener, a partir de les 9 h. (Granollers)
  L’artista Gunter Demnig col·locarà set llambordes commemoratives Stolpersteine en record dels deportats nascuts a Granollers. L’acte central tindrà lloc a les 11.30 h a la Sala de Plens de l’Ajuntament.
  Organitza: Memorial Democràtic i Ajuntament de Granollers.
 • Dilluns, 29 de gener, a les 11 h. Jardins de la infància (al costat del refugi antiaeri, Girona)
  L’artista Gunter Demnig col·locarà 16 llambordes commemoratives Stolpersteine en record dels deportats nascuts a Girona. 
  Organitza: Memorial Democràtic i Ajuntament de Girona
 • Dilluns, 29 de gener, a les 10 h. Museu Memorial de l’Exili (la Jonquera)
  Acte per a estudiants amb motiu del Dia Internacional de Commemoració a les víctimes de l’Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat.
  Organitza: Memorial Democràtic, Departament d’Ensenyament i Museu Memorial de l’Exili.
 • Dilluns, 29 de gener, 18 h. Govern de la Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Barcelona
  Acte institucional de commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. Hi participaran el filòsof Joan Carles Mèlich i Annete Cabelli, supervivent de l’Holocaust.
  Organitza: Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Barcelona
 • Dimarts, 30 de gener, a les 10 h. Teatre l’Escorxador (Lleida)
  Acte per a estudiants amb motiu del Dia Internacional de Commemoració a les víctimes de l’Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat.
  Organitza: Grup de treball Exili, Deportació i Holocaust de Lleida impulsat pel Departament d’Ensenyament i el Memorial Democràtic, Servei Educatiu del Segrià, La Paeria.