• Imprimeix

73è aniversari de l’alliberament de Mauthausen

L’Amical de Mauthausen i altres camps, la Xarxa Mai Més i d’altres entitats memorialistes han organitzat actes d’homenatge en record als deportats espanyols als camps nazis

02/05/2018 10:05
KZ_Mauthausen. Foto de Donald R. Ornitz

Els supervivents de Mauthausen donen la benvinguda als soldats de l'Onzena Divisió Blindada. Foto de Donald R. Ornitz

Del 4 al 7 de maig tindran lloc els actes commemoratius del 73è aniversari de l’alliberament del camp de concentració nazi de Mauthausen (Àustria). L’Amical de Mauthausen i altres camps, la Xarxa Mai Més i d’altres entitats memorialistes han organitzat actes d’homenatge en record als deportats espanyols als camps nazis. Hi participaran la directora de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme Garcia; el director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, Plàcid Garcia-Planas i estudiants de diversos centres educatius dels Països Catalans.

El 4 de maig es visitarà el castell de Hartheim, on l’Amical de Mauthausen hi col.locarà una placa en memòria dels republicans espanyols. També es faran actes d’homenatge a l’estació de Mauthausen i a la casa d’Anna Pointner.

Dissabte, 5 de maig, la comitiva visitarà el memorial i els túnels d’Ebensee, així com Bergkristall i el memorial de Gusen, i participarà als actes internacionals organitzats pel Comitè de Gusen.

Diumenge, 6 de maig, tindran lloc els actes organitzats pel Comitè Internacional de Mauthausen. Els participants visitaran el Memorial i el camp de concentració el 7 de maig.

Mauthausen i Gusen

El camp de concentració de Mauthausen i el crematori de Gusen van ser un dels grans complexos d’extermini nazi. Hi va haver fins a 200.000 persones. La meitat van ser assassinades o van morir per les condicions infrahumanes en què vivien. Hi van ser empresonats 10.000 espanyols, 2.200 dels quals eren catalans.

D’entre els presoners catalans que van sobreviure al camp, hi havia el fotògraf Francesc Boix i l’escriptor Joaquim Amat-Piniella, que va plasmar la seva experiència a la novel·la K. L. Reich, una de les grans obres de la literatura sobre l’Holocaust.