• Imprimeix

Pla de formació dels treballadors públics en memòria democràtica

La Direcció General de Memòria Democràtica, en col·laboració amb el Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, programarà diverses sessions de formació durant l'any 2019

19/12/2018 13:12

La promoció i defensa de la memòria democràtica és un valor crucial per reconciliar-nos amb el nostre passat, així com un dret necessari per fer justícia amb totes les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme. És socialment necessari conèixer, mantenir i difondre la memòria històrica de Catalunya com a patrimoni col·lectiu que testimonia la resistència i la lluita pels drets i les llibertats democràtiques. Perquè és precisament en aquest coneixement on rau el respecte pels drets humans i la defensa del sistema de llibertats de què ha de gaudir la societat.

En aquesta tasca de recuperació i foment de la memòria democràtica, és imprescindible la presa de consciència i la col·laboració dels treballadors públics, atès que són en molts casos la cara visible amb què es relaciona la ciutadania i l’equip que fa possible el desenvolupament de polítiques públiques justes, de dignificació de les persones i socialment sostenibles.

Per aquesta raó, la Direcció General de Memòria Democràtica, que desenvolupa i executa les polítiques públiques de recuperació i foment del patrimoni democràtic, vol dur a terme un pla de formació adreçat als treballadors de les administracions públiques catalanes. Aquesta acció pedagògica i divulgativa pretén afavorir el desenvolupament d’una sensibilitat especial vers la dignitat dels valors democràtics, el rebuig als totalitarismes i el reconeixement de totes les persones que han patit persecució a causa de les pròpies opcions personals, ideològiques o de consciència, i que d’alguna manera ho puguin transmetre a la ciutadania.

Objectius

  • Fomentar el coneixement de la memòria democràtica de Catalunya entre els treballadors públics.
  • Donar a conèixer als treballadors públics els principals eixos de les polítiques públiques de memòria de la Generalitat de Catalunya.
  • Promoure l’adquisició d’una cultura corporativa basada en els valors de la justícia transicional: la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició

Destinataris

  • Treballadors de l’Administració de la Generalitat de Catalunya
  • Treballadors d’altres administracions públiques de Catalunya
  • Treballadors i col·laboradors d’entitats i associacions memorialistes
  • Qualsevol persona interessada en la matèria

Actuacions

S’ofereix un cicle de conferències sobre conceptes de memòria democràtica i l’estat de les iniciatives públiques que es duen a terme a Catalunya per reparar i dignificar les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme. Les conferències tindran un caràcter introductori i estaran adaptades perquè siguin accessibles a una audiència no experta en la matèria.

El cicle de conferències constarà de tres ponències anuals a càrrec de persones expertes en l’àmbit de la recerca històrica i les polítiques de recuperació de la memòria democràtica.

Pròximament es publicarà el programa de sessions i s'habilitarà el formulari d'inscripcions