• Imprimeix

Homenatge als morts i desapareguts a la Batalla de l'Ebre

El Govern afegeix 160 noms de víctimes de la Batalla de l'Ebre al Memorial de les Camposines

19/11/2018 09:11
Fotografia de les plaques

El passat diumenge, 18 de novembre, va tenir lloc l'homenatge anual als soldats morts durant la Batalla de l'Ebre que, enguany, ha consistit en la inauguració de quatre plaques amb els noms de 160 soldats inscrits recentment en el Cens de persones desaparegudes, dels quals se sap o es pot suposar que van morir o desaparèixer en el transcurs de la Batalla de l’Ebre. Aquestes plaques s’afegeixen a les que ja hi havia al Memorial de les Camposines i eleva a 1.544 el nombre de noms inscrits en aquest espai memorial. Presidit per la consellera de Justícia, Ester Capella, a l'acte hi van assistir familiars de diverses procedències, com ara del País Valencià, les Illes Balears o Madrid, que van fer una ofrena floral. A més, alguns d'ells van llegir en veu alta els noms inscorporats a les plaques. 

El Memorial de les Camposines, situat als peus de l'ermita de Sant Bartomeu (la Fatarella), va ser concebut com un monument a tots els combatents en la Batalla de l’Ebre. S’hi troben les plaques que recullen els noms de les persones mortes i desaparegudes inscrites en el Cens de persones desaparegudes fins al moment, així com un dipòsit on es custodien les restes de soldats que, encara avui dia, apareixen al territori, en espera de ser indentificades en el marc del Programa d'identificació genètica.

El monument forma part de la Xarxa d’espais de memòria de Catalunya i dels Espais de memòria de la Batalla de l’Ebre, que gestiona el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE). L’espai recrea un búnquer i propicia un ambient de recolliment. Està dedicat a tots aquells que van participar en la batalla, sense distincions d’ideologies, bàndols o origen. És obert al públic durant tot l’any.

Més informació