• Imprimeix

El Govern recupera les restes de gairebé 250 soldats de la Guerra Civil a les fosses del Soleràs i Miravet

Un veí del Soleràs, primera víctima identificada gràcies al Programa d’identificació genètica

23/07/2018 11:07
Excavació del Soleràs

Imatge zenital de l'excavació del Soleràs

La Generalitat ha obert les dues fosses més grans excavades fins ara a Catalunya pel que fa a nombre d’individus. Es tracta de la fossa del Soleràs (Les Garrigues) i de la fossa de Pernafeites de Miravet (Ribera d’Ebre). Els arqueòlegs han exhumat  les restes de 146 individus del Soleràs, mentre que a Miravet  han exhumat les restes d’un centenar de persones.

Un any després de la posada en marxa del Pla de Fosses, el Govern ha multiplicat per quatre el nombre de despulles recuperades des de la Transició. En nombres absoluts, des del 1977, a Catalunya s’han exhumat les restes de 339 persones. Entre elles, les 281 que s’han produït aquest últim any.

Un veí del Soleràs, primera víctima identificada gràcies al Programa d’Identificació Genètica

Els treballs de camp a totes dues fosses van finalitzar el maig de 2018 i actualment s'està treballant en l'anàlisi genètica de les restes exhumades per fer l'encreuament amb les dades d'ADN dels familiars que han accedit a participar del Programa d'identifiació genètica. Aquesta tasca, que s'allargarà en el temps vist el volum de restes òssies recuperades, ha fet possible la primera identificació positiva.

El senyor Leandro Preixens Torrebadella va morir víctima de l’ona expansiva d’un obús, durant un bombardeig el 1938. Era un civil de 60 anys, veí del Soleràs i se l'ha localitzat a la fossa de la mateixa localitat, que és la més gran de totes les que s’han obert fins ara a Catalunya. El Departament de Justícia l’ha identificat gràcies a les mostres d’ADN dels seus familiars, que es van acollir al Programa d’Identificació Genètica de la Generalitat, i la consellera de Justícia, Ester Capella, ha entregat personalment l’anàlisi genètic que certifica la identitat de les despulles al nét de Leandro Preixens, Josep Maria Ruestes.