• Imprimeix

Estrena de la docuficció ‘La guerra inacabada’ a TV3

El diumenge 1 de juliol, a les 22.05 h, TV3 estrena una docuficció que explica les històries que hi ha darrere d'algunes de les fosses de la Guerra Civil espanyola que encara queden a Catalunya

28/06/2018 09:06
La Guerra Inacabada

A Catalunya encara hi ha més de 5.000 famílies que reclamen un parent desaparegut, durant la Guerra Civil o la repressió franquista. Des del 1999 fins a l'any passat només se n'havien identificat 7. Per revertir aquesta situació, al juliol del 2017, el Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència de la Generalitat va inciar el Pla d'excavació de les fosses de la guerra i la dictadura que encara queden a Catalunya, i va crear el Programa d'identificació genètica, amb un banc que permet creuar les dades familiars amb les restes que s'estan exhumant. Actualment hi ha més 500 fosses localitzades al mapa de fosses de Catalunya.

Un equip de TV3 ha seguit durant uns mesos la feina d'antropòlegs, arqueòlegs i genetistes que excaven les fosses, n'extreuen les restes i intenten identificar-les per atribuir-les als desapareguts inscrits al Cens de desapareguts. El resultat ha estat "La guerra inacabada", dirigit per Joan Gallifa i presentat per Antoni Tortajada, que explica cinc històries que hi ha darrere d'aquestes fosses. La reconstrucció de cada relat s'ha fet amb imatges ficcionades i l'ajut de testimonis i familiars de les víctimes. És una coproducció de TV3 i Som Batabat, amb el el suport del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, al qual està adscrit la Direcció General de Memòria Democràtica, competent en la matèria.