• Imprimeix

La Generalitat i el Parlament de Catalunya commemoren el Dia de l’Exili i la Deportació a Prats de Molló

La representació institucional va estar encapçalada pel president del Parlament de Catalunya, la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament i l’alcalde de Prats de Molló

13/02/2018 11:02
Homentage al cementiri de Prats de Molló

La Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència; el Parlament de Catalunya, l’Ajuntament de Prats de Molló i el Museu Memorial de l’Exili (MUME) van commemorar diumenge passat, 11 de febrer, a Prats de Molló, el Dia Nacional de l’Exili i la Deportació, amb motiu de l’acollida que la població del Vallespir va oferir als milers de republicans que fugien de l’avanç de l’exèrcit franquista el 1939. La representació institucional va estar encapçalada pel president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent; la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme Garcia, i l’alcalde de Prats de Molló, Claude Ferrer, fill de refugiats catalans.

Les autoritats van descobrir dues plaques commemoratives: l’una al cementiri, que homenatja les 36 persones que van morir a la localitat com a conseqüència de l’exili, i l’altra, a l’edifici de les escoles, per expressar l’agraïment de la Generalitat de Catalunya per l’ajut, entre el 27 de gener i el 24 de març de 1939, a milers de republicans.

El municipi, que aleshores tenia  2.000 habitants, va veure com els seus carrers i places s’omplien amb gairebé 100.000 refugiats, milers de caps de bestiar i una enorme quantitat de material de guerra. Sense els mitjans adequats per afrontar aquella crisi humana, els habitants de Prats de Molló, amb el Consell municipal de l’època al capdavant, van allotjar aquella riuada de persones desvalgudes en edificis i camps de refugiats improvisats.

En aquesta línia de record i agraïment, els parlaments dels polítics, així com també de dos familiars d’exiliats que s’hi van sumar, van reivindicar la dignitat del passat i la importància de mantenir viva la memòria. La trobada es va cloure amb una actuació musical, un refrigeri i una visita a l'exposició "La retirada a Prats de Molló", del fons fotogràfic i documental de Patrick Lluís.

El Govern de la Generalitat va instituir l’any passat el 5 de febrer com a Dia Nacional de l'Exili i la Deportació, amb l’objectiu de fer un reconeixement a les víctimes que van patir l’allunyament forçós de casa seva, de les seves famílies, per l’esclat de la Guerra Civil espanyola i, posteriorment, de la guerra europea. Però, a més, també vol generar consciència crítica i sensibilitat davant els exilis i desplaçaments forçosos de població que s’estan produint actualment arreu del món.