• Imprimeix

Memòria i educació 2018/19

Noves activitats al Memorial Democràtic

Comencem aquest nou curs 2018/2019 aplegant memòries. Si us atenseu, podreu escoltar els relats de persones i descobrir el traçat que han deixat les seves petjades. Us proposem visites comentades a exposicions i diferents activitats per treballar enguany la Guerra Civil espanyola mitjançant la cartografia, les veus de les dones de principis del segle XX, el 40è aniversari de la Constitució espanyola i el franquisme colonial. Ens separen 80 anys de la Batalla de l’Ebre, però mantenim ben a prop el record de les seves vides.

Exposicions

 • Víctimes (18/07/2018 fins a 02/2019)
  Ens endinsem en la cartografia històrica acompanyada d’objectes i històries personals per apropar-nos a les víctimes des de 1936 fins a 1945. Junts, objectes i mapes, dialoguen. Mentre que l’objecte testimonia, revela històries i ens permet desenvolupar l’empatia, el mapa enquadra i ens dona l’escala de la situació. L’objecte inicia un relat, el mapa és el relat en la seva totalitat.
 • Transgressores! (27/09/2018 fins a 10/2018)
  L’exposició tracta de vuit dones de l’Estat espanyol i vuit de l’Uruguai nascudes entre el segle XIX i principis del XX que van ser pioneres en algun camp social o artístic. Al marge del país i la distància, sempre hi ha hagut, hi ha i hi haurà dones que lluiten per obrir-se pas en aquesta societat discriminatòria que les ha silenciat i marginat.
 • 40 anys de la Constitució espanyola (10/2018 fins a 02/2019)
  Exposició vinculada al 40è aniversari de la Constitució espanyola del 1978. L’objectiu de la mostra és reflexionar a l’entorn del naixement de la Constitució i la seva evolució fins als nostres dies. Quin és el diagnòstic? Com ha estat l’evolució d’aquesta democràcia? Hem esgotat el sistema? Què podem esperar?
 • Guinea Equatorial. El franquisme colonial (2019)
  La Guinea Espanyola va ser colònia d’Espanya del 1858 al 1968. Va patir, doncs, la repressió inherent a la dictadura franquista, com la resta de territoris de l’Estat. I, a més a més, agreujada pel fet colonial. Fins i tot durant la República van patir la falta de drets. El franquisme va agreujar una situació marcada pel racisme, que conduïa a la discriminació, als maltractaments, a l’explotació econòmica i a la despossessió de les comunitats locals.
Víctimes 1936-1945

Víctimes 1936-1945

Retrat de l'escriptora i periodista Rosa Maria Arquimbau Gabriel Casas i Galobardes

Retrat de l'escriptora i periodista Rosa Maria Arquimbau Gabriel Casas i Galobardes / Arxiu Nacional de Catalunya

40 anys de la Constitució espanyola (10/2018 fins a 02/2019)

40 anys de la Constitució espanyola (10/2018 fins a 02/2019)

Guinea Equatorial. El franquisme colonial (2019)

Guinea Equatorial. El franquisme colonial (2019)

Activitats

 • Visites a les exposicions
  • Els comissaris ens ofereixen visites guiades a les exposicions.
  • “Ja no tenen odi, ja no tenen rancor”. Paraules i música per recórrer l’exposició “Víctimes”, a càrrec de Veus Humanes. L’espectacle pretén mostrar la realitat de les víctimes de la Guerra Civil Espanyola i, per extensió, les de qualsevol guerra, i alhora fomentar la reflexió a l’entorn de la víctima dels conflictes bèl·lics.
 • Tallers
  • Els Voltants. Dibuixar i cartografiar són la mateixa cosa? Qui dibuixa els mapes? Què s’amaga darrere d’un mapa? La història de la cartografia ens indica que hi ha moltes maneres de fer mapes. Aquest taller vol fer
   reflexionar sobre l’experiència del cartògraf mitjançant l’observació directa de la ciutat i la seva traducció al paper a través del dibuix. Taller a càrrec de Francesc Ruiz.
  • Fem un mapa! Coneixem els principis teòrics de la cartografia: la base, les dades mapables, les icones, els textos... Esbossem la nostra idea —la història vital— i la plasmem en un mapa. Atenció amb l’equilibri,
   la síntesi i el moviment, entre altres aspectes. Conduït per Jordi Barra, comissari de l’exposició “Víctimes”.
  • Cartografia crítica (El centre del món). Com es representen les fronteres? On és el centre dels mapes? Quins interessos representa una mapa? Ens endinsem en la cartografia... Conduït per Jordi Barra, després d’una introducció a la cartografia analitzarem diferents mapes a fi de reflexionar sobre els punts de vista a partir dels quals estan fets i quina concepció s’hi amaga al darrere.
  • Toquem per fer història. Una guerra s’explica, sovint, a través de dades, de llocs, de noms de persones i de batalles. Un munt d’informació que ens ajuda, certament, a fer-nos una idea. Però tots sabem que una guerra és molt més. Us proposem una activitat per parlar d’homes que van anar al front, però també de dones, de gent gran i de criatures. Explicarem la guerra parlant de la gent que la va viure i ho farem tocant objectes que van formar part de la història, escoltant paraules que s’hi van dir i veient imatges del moment. Taller conduït per Assumpta Mercader.
Els comissaris ens ofereixen visites guiades a les exposicions.

Els comissaris ens ofereixen visites guiades a les exposicions.

Fem un mapa?

Fem un mapa?

Curs per a professorat “Cartografia a l’aula”

Curs per a professorat. Amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament. Octubre de 2018. Us
oferim les eines per tal de treballar la cartografia a l’aula. Tractarem els principis de la cartografia i les
seves eines, farem un repàs del passat al present dels mapes, coneixerem els seus usos artístics i
farem una visita a l’Institut Cartogràfic.

Acte per a estudiants d’homenatge a les persones víctimes de l’Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat

Voleu venir amb el vostre grup classe a l’acte per a estudiants que tindrà lloc el 25 de gener de 2019 amb motiu del dia internacional de commemoració a les víctimes de l’Holocaust? Reflexionarem sobre què passa quan les famílies i les comunitats han de deixar les seves llars. Coneixerem una experiència artística d’homenatge, el projecte Stolpersteine. El 2019 es commemora el 25è aniversari del genocidi a Ruanda que va començar el 1994.

Acte per a estudiants d’homenatge a les persones víctimes de l’Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat

Acte per a estudiants d’homenatge a les persones víctimes de l’Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat

Activitats a prop!

 • El cinema i el còmic, 7è i 9è art a l’aula!
  Treballem el llenguatge audiovisual i alhora donem a conèixer els materials didàctics Eines de Memòria, propostes didàctiques vinculades al cinema i al còmic, a càrrec de docents especialitzats en cada matèria.
 • Testimonis a l’aula
  Us proposem portar a l’aula la veu dels testimonis mitjançant diferents propostes didàctiques de treball. Aquesta activitat la duem a terme conjuntament amb el Departament d’Ensenyament.
'Memòria i vinyetes'

'Memòria i vinyetes'

Data d'actualització:  13.07.2018