• Imprimeix

Activitats per a la comunitat educativa

En el marc de l’exposició “Víctimes. 1936-1945”, el Memorial Democràtic ha preparat diferents activitats dirigides a la comunitat educativa

Visites

Visita guiada a l’exposició Víctimes. 1936-1945, a càrrec de Jordi Barra, comissari de la mostra.

L’exposició proposa conèixer episodis tràgics del conflicte com ara els morts, la vida a la rereguarda, la persecució religiosa, la destrucció del patrimoni, els ferits, els bombardejos, els refugiats, els camps de concentració, l’exili, la repressió judicial i les fosses, però també mostra aspectes encoratjadors, com ara les organitzacions d’ajuda, la salvació del patrimoni, la defensa passiva, l’assistència sanitària o les persones que van salvar vides. Tot plegat a partir de la cartografia.

Espectacle

'Ja no tenen odi, ja no tenen rancor', a càrrec de Veus Humanes. Espectacle de radioteatre on es pretén mostrar la realitat de les víctimes de la Guerra Civil Espanyola i, per extensió, les de qualsevol guerra. Alhora, vol fomentar la reflexió a l’entorn de la víctima dels conflictes bèl·lics.

Tallers

 • Una llauna rovellada, a càrrec d’Assumpta Mercader.
  Una guerra s’explica sovint a través de dades, de llocs, de noms de persones i de batalles. Un munt d’informació que ens ajuda a fer-nos una idea. Però tots sabem que una guerra és molt més. La proposta d’aquesta activitat és explicar la guerra parlant de les persones que la van viure a partir de tocar objectes que van formar part de la història.
 • El centre del món, a càrrec de Jordi Barra.
  Com es representen les fronteres? Quin significat tenen els colors? On és el centre del mapa? Quins interessos representa una mapa?
  L’objectiu d’aquest taller és conèixer els principis bàsics de la cartografia i analitzar mapes, reflexionar i extreure’n conclusions.
 • Els voltants, a càrrec de Francesc Ruiz.
  Avui en dia els mapes que tenim més a l’abast són aquells que les noves tecnologies ens proposen i en els quals confiem, però la història de la cartografia ens indica que hi ha moltes maneres de fer mapes i de representar la realitat que ens envolta.
  Aquest taller es constitueix com un exercici de cartografia experimental que vol fer reflexionar sobre l’experiència del cartògraf mitjançant l’observació directa de la ciutat i la seva traducció al paper a través del dibuix.
  El taller ens farà pensar sobre la relació física que mantenim amb el nostre entorn immediat, però també sobre la memòria i la percepció, sobre com la nostra subjectivitat conforma la manera en què veiem les coses.

 

Per a més informació i reserves us podeu adreçar a memorialdemocratic@gencat.cat

Data d'actualització:  26.10.2018