• Imprimeix

‘Víctimes (1936-1945)’

La nova exposició del Memorial Democràtic mostra les víctimes de la Guerra Civil i la postguerra

 

Quan

Data18.07.2018 - 03.03.2019

Afegeix al calendari de Google

Inauguració

Dimecres 18 de juliol, a les 19 h

‘Víctimes (1936-1945)’

En la commemoració dels 80 anys de la Guerra Civil, no pot faltar una reflexió sobre les seves conseqüències.

L’exposició, comissariada per Jordi Barra i produïda pel Memorial Democràtic, proposa conèixer episodis tràgics del conflicte com ara els morts, la vida a la rereguarda, la persecució religiosa, la destrucció del patrimoni, els ferits, els bombardejos, els refugiats, els camps de concentració, l’exili, la repressió judicial i les fosses, però també mostra aspectes encoratjadors, com ara les organitzacions d’ajuda, la salvació del patrimoni, la defensa passiva, l’assistència sanitària o les persones que van salvar vides.

La reflexió es porta a terme a través d’objectes, d’imatges i sobretot de la cartografia històrica, entesa aquesta no com una mera col·locació de dades sobre una superfície geogràfica, sinó com l’art de traçar mapes en el present d’uns fets del passat de manera entenedora.

El mapa ens permet una observació a escala màxima. Reconstrueix l’espai, el temps i els fets. Visualitza i contextualitza. Junts, objectes i mapes, dialoguen i ens apropen a una visió material/palpable (micro) i mental/conceptual (macro). L’objecte testimonia, revela i inicia un relat. El mapa enquadra i situa, és el relat en la seva totalitat.

Aquesta exposició ens convida a reflexionar sobre la dimensió, l’abast i la diversitat de significats dels conceptes víctima (‘persona que pateix un mal que no vol’), resistència (‘capacitat de l’individu de suportar les adversitats’) i resiliència (‘capacitat per afrontar amb èxit una situació desfavorable, recuperar-se i adaptar-se positivament davant l’adversitat’). A la vegada, és una galeria i un atles de les víctimes. Un recorregut entre un seguit d’objectes i grans mapes que ens mostren les conseqüències de la Guerra Civil i, per extensió, de tots els conflictes bèl·lics, el seu saldo negatiu —pot haver-n’hi, de positiu?

Horaris

De dimarts a divendres, laborables, de 10 h a 14 h i de 17 h a 18.30 h
Dissabte de 10 h a 14 h i de 16 h a 18 h
Diumenges de 10 h a 14 h

Inauguració: dimecres 18 de juliol, a les 19 h

Preus

Accés lliure

Organitza

Memorial Democràtic

On

Memorial Democràtic

Peu de la Creu, 4

Barcelona