• Imprimeix

'Vencedors i vençuts' a les Borges Blanques

Una exposició per entendre el franquisme a Catalunya i les seves terribles conseqüències

 

Quan

Data27.03.2017 - 22.04.2017

Afegeix al calendari de Google
'Vencedors i vençuts'

La sala d'actes del Casal Marino de les Borges Blanques exposa, del 27 de març al 22 d’abril, la mostra “Vencedors i vençuts”, produïda pel Memorial Democràtic.

L'exposició està dividida en 5 àmbits: “Ocupació militar a Catalunya”, “Retirada i exili”, “Els vencedors”, “Els vençuts” i “Esperances enfrontades”, i reprodueix 90 fotografies. Ha estat produïda pel Memorial Democràtic. Coincidint amb l’exposició, diumenge, 30 d’abril, a les 11 h, s’inaugurarà una placa a la fossa comuna del cementiri de les Borges Blanques amb el nom de les víctimes enterrades.

Els vencedors i els vençuts
Després de quasi tres anys de guerra, Catalunya va ser ocupada per les tropes franquistes. La fi del conflicte va ser doblement terrible per al territori. Per una banda, la derrota portaria desenes de milers de catalans a marxar l’exili, a ser empresonats i, en el pitjor dels casos, a ser afusellats i enterrats en fosses comunes. Per l’altra, la fi de la guerra suposaria la supressió de l’autonomia catalana i la persecució de la seva llengua i cultura. D’aquesta manera, s’iniciaria la llarga nit del franquisme, una dictadura que separaria la societat, fins al darrer moment, entre vencedors i vençuts.

Presentació del llibre Del republicanisme a l’independentisme
L’11 d’abril, a les 19 hores, l’Ajuntament de les Borges Blanques presentarà a l’Espai Macià el llibre Del republicanisme a l’independentisme.

El volum ha estat editat per l’Ajuntament del municipi i recull les conferències al voltant d’aquesta matèria que diversos experts van oferir a la Universitat d'Estiu de la Universitat de Lleida l’any 2014.

On

Casal Marino

Avemaria, 14

Les Borges Blanques