• Imprimeix

Trobada d’Elnes i Naels

El Memorial Democràtic i l’Ajuntament de la Vil·la d'Elna organitzen la sisena trobada a Barcelona

 

Quan

Data28.05.2017 - 28.05.2017

Afegeix al calendari de Google
Trobada d’Elnes i Naels

Diumenge, 28 de maig, tindrà lloc al Recinte Maternitat de Barcelona la sisena trobada de nenes Elna i nens Naels. Aquesta iniciativa del Memorial Democràtic i l’Ajuntament de la Vil·la d’Elna consisteix en una jornada lúdica i d’homenatge a les persones i entitats que van fer possible la Maternitat d’Elna.

Durant la trobada es duran a terme diverses activitats per la mainada i les seves famílies: jocs de fusta clàssics, taller de pintura de mandales, la biblioteca humana de la mà del Servei Civil Internacional a Catalunya i moltes altres activitats. Entre tots i totes construirem un Mandala per la Maternitat a càrrec de Caro von Arend. La jornada acabarà cap a les 13 hores amb una foto de família. Joanjo Bosk i Montse Castellà posaran música a un dia especial dedicat a les nenes Elna i els nens Nael.

La maternitat d’Elna

La mestra suïssa Elizabeth Eidenbenz va fundar la maternitat el 1939, mentre cinc-centes mil persones refugiades espanyoles travessaven la frontera francesa i eren internades en camps de concentració com els de Ribesaltes, Argelers o Sant Cebrià. Eidenbenz, una jove mestra de l’Ajuda Suïssa als Nens Víctimes de la Guerra, va instal·lar una maternitat en un palauet abandonat de la localitat d’Elna (Rosselló). 597 nens i nenes fills de refugiades republicanes procedents de Catalunya, i d’algunes dones jueves, gitanes i d’altres procedències hi van néixer entre l’any 1939 i abril de 1944, quan l’exèrcit alemany va clausurar la Maternitat.

Enguany també es commemora el 80è aniversari de la creació de l’Ajuda Suïssa. Aquest conjunt d’organitzacions humanitàries va complementar l’obra de les autoritats republicanes i d’altres associacions que començaven a fer-se càrrec de l’evacuació de la població refugiada i de la creació de sistemes d’acollida familiar o colònies pels nens. Una d’aquests entitats, el Servei Civil Internacional (SCI), que s’havia creat molt abans -durant la Primera Guerra Mundial-, encara treballa avui en dia per la cultura de pau, la justícia global i la transformació social El SCI participarà també en aquesta trobada.

On

Recinte Maternitat

Travessera de les Corts, 131

Barcelona