• Imprimeix

‘Martellamento diluito nel tempo’ a l’Arxiu Nacional de Catalunya

Aquesta exposició explica els bombardejos de l’aviació italiana sobre Catalunya a partir de fotografies inèdites i de l’experiència de testimonis que els van viure

 

Quan

Data05.11.2018 - 04.12.2018

Afegeix al calendari de Google

Inauguració

Dimecres, 7 de novembre, a les 18 h.

'Martellamento diluido nel tempo'

És prou sabut que la Guerra Civil espanyola va servir com a banc de proves de tècniques i tàctiques militars que s’emprarien durant la Segona Guerra Mundial. Les potències estrangeres que col·laboraren al costat de les tropes franquistes aportaren nou armament que utilitzaren durant els gairebé tres anys de guerra.

L’aviació feixista italiana i de l’alemanya nazi bombardejaren contínuament la població civil. Sota el pretext de destruir objectius militars, les localitats republicanes foren atacades sense pietat. Tot plegat suposaria danys materials sobre pobles, ciutats i infraestructures com mai no s’havien produït a la història, i especialment sobre milers de víctimes civils. Homes, dones i criatures deixaren la seva vida a causa d’aquells atacs indiscriminats.

La prova més evident que el conflicte fou un banc de proves són les fotografies que van fer els militars italians dels danys de guerra que havien provocat les seves bombes. Aquests volien veure i estudiar els efectes per treure conclusions per al futur conflicte mundial.

L’estudi no va tenir en compte els danys personals. Els bombardejos feixistes provocaren més de 5.000 morts només a Catalunya. Però les víctimes foren moltes més. Tothom va patir els bombardejos, ja fos perquè les bombes van colpir les llars de milers de persones o perquè la por als atacs els deixaria marcats per sempre més.

En aquesta exposició, el Memorial Democràtic ha volgut mostrar per primera vegada tota una sèrie d’imatges inèdites que prengueren les tropes italianes en diverses poblacions i ciutats catalanes. Aquest material gràfic, adquirit recentment pel Departament de Cultura, consta d’un plec de fotografies realitzades per l’aviació italiana a mode de fitxa on es descriu la grandària o profunditat dels efectes de cada bomba. Per altra banda, el fotògraf Tino Soriano s’ha encarregat de fotografiar diversos testimonis que visqueren i patiren aquells bombardeigs. Tots ells són veïns de les ciutats bombardejades i fotografiades pels feixistes. Els seus retrats i les seves mirades són la millor mostra per contrarestar la fredor de les fotografies militars italianes.

Horaris

De dilluns a divendres, de 08.00 a 21.00 h.

Preus

Accés lliure

Organitza

Memorial Democràtic i Arxiu Nacional de Catalunya

On

Arxiu Nacional de Catalunya

Carrer de Jaume I, 33

Sant Cugat del Vallès