• Imprimeix

Exposició temporal ‘Autoritzats per a sortir. L’èxode del 36’

L’exposició es podrà visitar al MUME

 

Quan

Data01.12.2018 - 02.02.2019

Afegeix al calendari de Google

Inauguració

Dissabte 1 de desembre de 2018, a les 12 h

Exposició temporal ‘Autoritzats per a sortir. L’èxode del 36’

Quan al febrer de 1939 prop de 450.000 persones passaven la frontera per refugiar-se a França, a Catalunya començaven a arribar milers dels catalans que havien fugit l’estiu de 1936. Es tractava d’un col·lectiu força més homogeni que l’exili de 1939, ja que estava representat pels catalans vinculats a les classes dirigents, a l’Església i a la dreta política.

La fugida de Catalunya es va produir gràcies a la tasca dels consolats estrangers a Barcelona, però sobretot a la dels consellers i del mateix president de la Generalitat, Lluís Companys. Fugien del procés revolucionari i la consegüent repressió arran del fracàs colpista de 19 de juliol al Principat. La majoria van embarcar al port de Barcelona en destinació al sud de França, però sobretot a Itàlia, a la ciutat de Gènova.

Els “catalans de Gènova” van romandre a l’estranger esperant que la guerra finalitzés. Amb tot, quan aquesta va acabar, molts d’ells ja havien col·laborat econòmicament, personalment i professionalment a la causa franquista. Tornaven a Catalunya darrere de les tropes franquistes per recuperar les seves propietats i contribuir a la configuració del “Nuevo Estado”.

Exposició de l’1 de desembre de 2018 al 2 de febrer de 2019.

On

Sala d’exposicions temporals del Museu Memorial de l’Exili (MUME)

Major, 43

17700 La Jonquera (Girona)