• Imprimeix

'Entre Espanya i Rússia'. Recuperant la història dels Infants de la guerra

Exposició temporal

 

Quan

Data09.09.2017 - 05.11.2017

Afegeix al calendari de Google
Cartell

Entre 1936 i 1939, Espanya va sofrir els efectes d’una cruenta guerra fratricida que va acabar amb milers d’infàncies. Els nens espanyols van patir, de la mateixa manera que els adults, les conseqüències del conflicte i van ser víctimes directes de les hostilitats. A molts no els va quedar altre remei que anar-se’n. Convençuts que només així podrien sobreviure, els seus pares van decidir que formessin part d’alguna de les nombroses campanyes d’evacuació organitzades pel Govern de la República.

Entre tots el països que van acollir els menors espanyols, la Unió Soviètica va ser, sens dubte, el que va generar les majors lloances i crítiques del moment, el que més va encendre les consciències i va sotragar els cors. Els 2.895 nens que van desembarcar als ports de Ialta i de Leningrad entre el 21 de març de 1937 i finals del mes d’octubre de 1938 van despertar tant interès llavors como el desperten ara, 80 anys després de la seva partida.

Aquesta exposició, resultat del Projecte Entre Espanya i Rússia. Recuperant la historia dels Infants de la Guerra, subvencionat pel Ministeri de la Presidència del Govern de l’Estat espanyol, pretén reconstruir la vida d’aquells infants que van haver de abandonar-ho tot per culpa de la guerra. Però no es tracta de recuperar la seva historia a partir dels documents oficials o les cròniques periodístiques de l’època, sinó de reescriure-la donant prioritat a les seves pròpies paraules, als seus testimonis orals i escrits (dibuixos, redaccions, cartes, memòries, diaris, autobiografies, etc.)

On

Espai-hall del MUME

Carrer Major, 43-47

17700 La Jonquera